Franţa a făcut apel luni seara la "eliberare rapidă" a celor peste o mie de manifestanţi arestaţi în cursul protestelor din centrul Moscovei, de la sfârşitul săptămânii, precum şi a opozantului Alexei Navalnîi, exprimând totodată "profunda preocuparea în faţa acestor evoluţii recente", informează AFP.

Aleksei NavalnîiFoto: Wikipedia

"Un număr important de arestări şi de reţineri au urmat protestelor paşnice de la Moscova din aceste ultime zile. Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi, aflat în închisoare din 23 iulie, s-a degradat, de asemenea, brusc. Franţa cere eliberarea lor rapidă şi îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de aceste evoluţii recente", se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Paris, potrivit Agerpres.

Și guvernul german s-a declarat foarte îngrijorat cu privire la arestările efectuate de poliția din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters.

”Guvernul german se așteaptă ca oamenii care au fost reținuți să fie eliberați rapid”, a declarat luni purtătorul de cuvânt.

Autorităţile ruse au reţinut, sâmbătă, cel puţin 1.000 de persoane înaintea şi în cursul unui miting al opoziţiei desfăşurat în centrul Moscovei.

Mii de persoane au participat sâmbătă la unul dintre cele mai ample proteste împotriva regimului autoritar al lui Vladimir Putin acuzat că a blocat candidatura unor politicieni de opoziţie în scrutinul municipal programat în septembrie.