Autoritățile de la Seul au anunțat luni că îi vor repatria, la cererea lor, pe toți cei trei membri ai echipajului unei ambarcațiuni nord-coreene de pescuit care a pătruns ilegal în apele teritoriale sud-coreene în cursul weekendului, informează agenția de știri Yonhap, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

În noaptea de sâmbătă spre duminică, o ambarcațiune de pescuit a traversat ilegal frontiera maritimă între cele două Corei și a fost remorcată în portul sud-coreean Yangyang. La bordul ambarcațiunii din lemn erau trei nord-coreeni, inclusiv unul care purta o uniformă militară, astfel că autoritățile sud-coreene au remorcat nava suspectând că este una militară.

Nu este însă clar dacă bărbatul este membru activ al forțelor armate din Coreea de Nord. Cu ocazia interogării lor, toți cei trei nord-coreeni și-au exprimat dorința de a reveni în țara lor, afirmând că au ajuns în apele sud-coreene în urma unei "erori de navigație".

Coreea de Sud a notificat regimul de la Phenian în legătură cu decizia repatrierii, iar ambarcațiunea nord-coreeană și echipajul ei au părăsit luni dimineață portul Yangyang. În general, forțele navale sud-coreene se limitează la a alunga ambarcațiunile nord-coreene de pescuit care pătrund în apele teritoriale sud-coreene, însă de această dată ambarcațiunea a fost adusă într-un port în condițiile în care se crede că vasul aparține armatei nord-coreene.

Forțele navale sud-coreene au fost vizate recent de critici dure după ce o ambarcațiune nord-coreeană de pescuit a reușit să traverseze nedetectată frontiera maritimă între cele două Coreei și a andocat într-un port din Coreea de Sud. Din cei patru oameni aflați la bord, doi au fost repatriați, la cererea lor, iar doi au cerut azil în Coreea de Sud.​