Președintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească la Fort de Bregancon cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe data de 19 august, cu doar câteva zile înainte de summitului G7, care este programat să se desfășoare la Biarritz, Franţa, informează agenția Bloomberg, citată de Mediafax.

MacronFoto: Captura video

"Mă pregătesc pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, care va avea loc în câteva săptămâni la Fort de Bregancon. Va avea loc pe 19 august", a declarat Macron la postul BFM TV.

Rusia a participat la formatul Grupul celor Opt (G8), care însă a fost transformat în formatul G7 după excluderea Moscovei în 2014, ca urmare a anexării regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia. Ediția de acest an a G7 se va desfășura în perioada 24-26 august la Biarritz, Franța.

Macron, care s-a întâlnit cu Putin în cursul summitului G20 din Japonia, care a avut loc luna trecută, a afirmat încă de atunci că intenționează să aibă o întrevedere cu liderul de la Moscova înainte de summitul G7. Președintele francez a mai spus atunci că este "indispensabil" ca Franța să preia inițiativa în contextul în care țara pe care o conduce deține președinția G7.

"Cred că în cadrul G7 este esențial să avem această inițiativă (cu Rusia) ... pentru a explora toate formele de cooperare în ceea ce privește teme precum destabilizare sau conflict, fără naivitate, dar fără să închidem ușa", a mai afirmat Macron în acel moment.

Liderul de la Paris a participat tot sâmbătă la funeraliile lui Beji Caid Essebsi, primul președinte al Tunisiei ales în mod democratic.