În luna iunie a anului trecut, Jane Kallir de la Galerie St Etienne din New York a primit un email de la un dealer de artă care credea că a dat peste ceva remarcabil într-un magazin second-hand din Queens: o schiță de Egon Schiele, una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării expresioniste din Austria, scrie Smithsonianmag.

"În 90% din cazuri, se înșală", i-a spus Kallir lui Nancy Kenney, din partea Art Newspaper, despre străinii care apelează în mod frecvent, susținând că au găsit lucrări pierdute de Schiele.

Cel care a apelat și care dorește să rămână anonim, a atașat fotografii ale desenului, însă acestea erau neclare. Kallir, co-directorul galeriei, a cerut imagini mai clare, însă a durat aproape un an până acesta a primit un răspuns.

Când Kallir a văzut noile imagini, a realizat că este posibil să se uite, de fapt, la o lucrare veritabilă de Schiele. Ea a invitat posesorul lucrării la galerie, care este specializată pe expresionism austriac și german.

Cumpărată dintr-un magazin Habitat for Humanity ReStore, lucrarea realizată în creion înfățișează nudul unei tinere fete. Tipul materialelor folosite se potriveau cu cele utilizate de Schiele, iar stilul conținea caracteristicile stilului său.

Pe parcursul carierei sale scurte, dar prolifice, Schiele a creat aproximativ 3.000 de schițe și 300 de picturi. Lucrările sale sunt, de multe ori, nuduri. Expresiile chinuite, membrele contorsionate și unghiurile voaieriste sunt motive frecvente ale operei lui Schiele.

Kallir crede că nou descoperita lucrare a fost realizată în 1918, nu cu mult timp înainte ca artistul că moară din cauza gripei spaniole, la vârsta de 28 de ani.

Lucrarea este expusă acum la Galerie St. Etienne, în cadrul unei expoziții intitulată "Dealerul de artă ca Învățat", în care sunt prezente și lucrări de Käthe Kollwitz și Alfred Kubin.

Schița este de vânzare, iar Kallir anticipează că va fi vândută pentru o sumă cuprinsă între 100.000 și 200.000 de dolari.