Regimul nord-coreean a eliberat o ambarcațiune rusă de pescuit care a fost sechestrată pe data de 17 iulie pentru că ar fi încălcat legislația privind intrarea și șederea în Coreea de Nord, a anunțat duminică ambasada Rusiei la Phenian, potrivit publicației The Moscow Times, scrie Mediafax.

Coreea de NordFoto: pixabay.com

Autoritățile nord-coreene a eliberat și echipajul navei, format din 15 cetățeni ruși și doi sud-coreeni. Potrivit reprezentanților Ministerului de Externe de la Phenian, nava a fost sechestrată pentru că a "încălcat regulile privind intrarea și șederea în Coreea de Nord".

Incidentul a provocat o reacție fermă din partea Moscovei, care a amenințat cu suspendarea discuțiilor privind cooperarea în domeniul piscicol. Moscova susține că ambarcațiunea rusă nu a încălcat legea. Agenția piscicolă rusă Rosrybolovstvo a transmis că datele de navigație arată că acțiunea Phenianului a fost ilegală, deoarece nava de pescuit nu a pătruns în apele teritoriale nord-coreene.

Ministrul Unității de la Seul a confirmat că nava și echipajul, inclusiv cei doi sud-coreeni, au fost eliberate. Ambarcațiunea rusă Xiang Hai Lin 8 a ajuns, a ajuns duminică după-amiază în portul sud-coreean Sokcho, a precizat Ministerul Unității, potrivit agenției de știri Yonhap.