O ambarcațiune de pescuit, aparent aparținând de forțele militare nord-coreene, a traversat ilegal frontiera maritimă între cele două Corei și a fost remorcată într-un port sud-coreean, au anunțat duminică autoritățile militare de la Seul, potrivit agenției Yonhap, preluată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

La bordul ambarcațiunii din lemn erau trei nord-coreeni, inclusiv unul care purta o uniformă militară, au afirmat autoritățile, precizând că nava a traversat frontiera maritimă între cele două țări în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.

Autoritățile de la Seul au trimis imediat nave pentru a interveni în acest caz. Membrii echipajului, dar și ambarcațiunea, au fost aduși duminică dimineață la Yangyang, un port din provincia sud-coreeană Gangwon.

Nord-coreenii le-au spus anchetatorilor că ambarcațiunea a pătruns în apele teritoriale sud-coreene în urma unei "erori de navigație".

În pofida explicațiilor, autoritățile încearcă să afle cu exactitate motivul pentru care ambarcațiunea a traversat frontiera.

În general, forțele navale sud-coreene se limitează la a alunga ambarcațiunile nord-coreene de pescuit care pătrund în apele teritoriale sud-coreene, însă de această dată ambarcațiunea a fost adusă într-un port în condițiile în care se crede că vasul aparține armatei nord-coreene.

Forțele navale sud-coreene au fost vizate recent de critici dure după ce o ambarcațiune nord-coreeană de pescuit a reușit să traverseze nedetectată frontiera maritimă între cele două Coreei și a andocat într-un port din Coreea de Sud. Din cei patru oameni aflați la bord, doi au fost repatriați, la cererea lor, iar doi au cerut azil în Coreea de Sud.