Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că Rusia a propus ca Ucraina să prelungească cu un an contractul privind livrarea de gaze naturale, în condițiile în care actuala înțelegere expiră pe 31 decembrie 2019, informează agenția TASS citată de Mediafax.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

„Vom aștepta începerea consultărilor după formarea noului Guvern din Ucraina. În general, suntem în favoarea ideii ca Ucraina să cumpere gaz direct de la noi. Le-am sugerat colegilor noștri extinderea cu un an a contractului, cu păstrarea prevederilor actuale”, a declarat Novak.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Rusia ar intenționa să prelungească actualul contract cu Ucraina, care include și unele prevederi privind tranzitul gazelor către restul Europei, însă prelungirea dorită de Moscova ar fi doar una pe termen scurt.

Intenția Rusiei este în contradicție cu dorințele Ucrainei, care vizează semnarea unui acord pe zece ani.

Anterior declarațiilor ministrului rus, directorul gigantului Gazprom, Alexei Miller, a declarat că, potrivit legilor în vigoare, Ucraina nu va putea semna un acord privind livrarea de gaze anul acesta fără a încălca legislația europeană, astfel încât Gazprom ar putea fi de acord cu o prelungire a celui existent.