Curtea Supremă a Venezuelei a anulat vineri decizia Parlamentului, condus de opoziție, de revenire a țării în Tratatul Interamerican de Asistență Reciprocă (TIAR), acord care ar fi oferit cadrul legal pentru o eventuală intervenție militară în țara sud-americană, informează France 24 citat de Mediafax.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/AP

Instanța Supremă, formată din judecători loiali regimului Nicolas Maduro, a decis că hotărârea Parlamentului de la Caracas nu are nicio bază legală.

Fostul președinte al țării, Hugo Chavez, a decis în 2012 retragerea țării din TIAR, pact de apărare care include 17 țări, printre care și Statele Unite ale Americii.

Marți, liderul opoziției, Juan Guaido, a declarat că revenirea Venezuelei în acest tratat ar permite ca țara să restabilească „alianțe internaționale” pentru „protejarea și apărarea poporului și suveranității Venezuelei”.

France 24 notează că Instanța Supremă de la Caracas a anulat toate deciziile luate de Parlament din 2016 până în prezent.

Venezuela se află într-o criză politică majoră începând din luna ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat ca fiind președinte interimar în locul lui Nicolas Maduro. El îi solicita lui Maduro să își dea demisia și să permită organizarea de alegeri anticipate. Guaido este susținut de peste 50 de state, inclusiv majoritatea membrilor TIAR.

Tratatul privind înființarea TIAR a fost ratificat inițial de 23 de state a începutul Războiului Rece, însă cinci dintre acestea au părăsit organizația în 2012, în timp ce Mexicul s-a retras în 2004.