Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că nu învinovățește Turcia pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Rusia, cu toate că această mișcare a Ankarei ar urma să ducă la excluderea Turciei din programul de achiziție a aeronavelor de vânătoare F-35, potrivit Reuters citat de Mediafax.

Rachetele S 400 TriumfFoto: almaz-antey.ru

Trump a făcut această declarație pentru reporterii acreditați la Casa Albă, însă nu a anunțat când va decide impunerea de sancțiuni Turciei, așa cum prevede legislația americană.

„Analizăm situația de ansamblu a Turciei. Este o situație dificilă. Nu învinovățesc Turcia, pentru că sunt foarte multe circumstanțe în acest caz”, a declarat Trump.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa va căuta o altă variantă pentru achiziționarea de aeronave de vânătoare dacă Administrația de la Washington nu va aproba vânzarea aeronavelor F-35.

Erdogan a declarat vineri că speră ca Statele Unite să fie „rezonabile” în ceea ce privește problema sancțiunilor.

Eliminarea Turciei din programul F-35 nu a fost finalizată, iar Ankara este în momentul de față doar suspendată, au informat joi oficiali militari turci.

În urma deciziei luate de SUA, compania de stat rusă Rostec a declarat că Rusia va fi pregătită să livreze avioane militare SU-35 Turciei la cererea Ankarei. Oficialii turci au informt joi că nu există încă discuții cu Rusia privind achiziționarea unor alternative pentru avioanele F-35.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35.