Echipele de salvare libiene au anunţat vineri recuperare corpurilor a 64 de migranţi după naufragiul unei ambarcaţiuni, produs joi în largul portului Khoms, oraş situat la 120 km vest de Tripoli, transmite AFP citat de Agerpres.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

"Unităţi aparţinând Crucii Roşii libiene au recuperat corpurile a 62 de migranţi", a declarat pentru AFP Abdel Moneim Abou Sbeih, un oficial al organizaţiei.

Un număr de aproximativ 145 de persoane au fost salvate după naufragiul de joi, iar 110 au fost date dispărute, conform informaţiilor furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Cifrele nu sunt încă sigure: marina libiană a menţionat salvarea a 134 de persoane şi dispariţia altor 115, în timp ce Organizaţia Medici Fără Frontieră (MSF) din Libia a estimat, pe baza informaţiilor furnizate de supravieţuitori, că la bordul ambarcaţiunii se găseau aproximativ 400 de persoane.

"Vom continua operaţiunile de recuperare a cadavrelor pe care marea le va aduce spre mal în această noapte şi mâine", a adăugat Sbeih, care a precizat că nu poate comunica în acest moment numărul total al victimelor.

Autorităţile din Khoms se confruntă cu dificultăţi în operaţiunile de înmormântare a corpurilor recuperate, a declarat o sursă din cadrul municipalităţii. Aceasta a menţionat "probleme legate de proceduri juridice şi de găsirea unui loc pentru înmormântarea" victimelor acestei noi drame, pe care ONU a calificat-o drept cea mai mare tragedie înregistrată în Marea Mediterană în acest an.

"Sunt oripilat la auzul informaţiilor potrivit cărora aproximativ 150 de persoane ar fi murit într-un naufragiu din largul coastei Libiei", a declarat joi secretarul general al ONU Antonio Guterres."Avem nevoie de drumuri sigure şi legale pentru migranţi şi refugiaţi. Orice migrant care este în căutarea unei vieţi mai bune merită securitate şi demnitate", a adăugat oficialul ONU în postarea de pe Twitter.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat vineri la Bruxelles că acest naufragiu este "o reamintire teribilă" a riscurilor traversării şi un avertisment la adresa UE, pentru ca aceasta să se doteze cu capacităţi de salvare în Marea Mediterană.