Președintele francez Emmanuel Macron va discuta despre Brexit cu noul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, pe care l-a invitat într-o vizită la Elysee în următoarele săptămâni, a anunțat vineri un oficial francez citat de Reuters.

Foto:

Cei doi lideri - care au vorbit joi - vor discuta despre condițiile Uniunii Europene cu privire la Brexit, a adăugat oficialul francez.

Premierul britanic Boris Johnson a calificat joi drept "inacceptabil" acordul de retragere negociat de Theresa May și a cerut UE redeschiderea negocierilor.

"Acordul de retragere a fost respins de trei ori. (...) Termenii săi sunt inacceptabili pentru acest parlament și pentru această țară", a spus Boris Johnson, în primul său discurs în fața Parlamentului în calitate de prim ministru.

Uniunea Europeană a respins joi cererea noului premier britanic Boris Johnson de a negocia un nou acord pentru ieșirea Regatului și, fără a închide ușa discuțiilor, se pregătește pentru un divorț fără acord. Șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transmis din nou lui Boris Johnson că acordul de divorț încheiat cu Marea Britanie este singurul posibil pentru UE.

"Președintele Juncker a discutat telefonic cu premierul Boris Johnson și, după ce l-a ascultat, i-a spus că acordul de ieșire este cel mai bun și singurul posibil pentru Uniunea Europeană", a declarat o purtătoare de cuvânt, Mina Andreeva.

Această plasă de siguranță vizează evitarea revenirii controalelor la granița dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Boris Johnson "a declarat că, dacă un acord trebuie încheiat, trebuie eliminată plasă de siguranță (în privința graniței irlandeze). Este evident inacceptabil și nu ține de mandatul Consiliului European", a afirmat negociatorul UE Michel Barnier, într-un mail adresat reprezentanților celorlalte 27 de state membre.