​Germania, Olanda și Belgia au înregistrat joi maxime de temperatură pentru a doua zi consecutiv, iar Parisul a consemnat cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor, în condițiile în care vestul Europei este lovit de al doilea val de caniculă din această vară, notează Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste temperaturi extreme vin după ce valul de căldură de luna trecută a dus la consemnarea celui mai canicular iunie înregistrat vreodată. Oamenii de știință spun că din cauza crizei climatice valurile de căldură sunt de cinci ori mai probabile și semnificativ mai intense.

Recordul olandez de temperatură stabilit miercuri în Eidnhoven - 39,3 grade Celsius - a rezistat mai puțin de 24 de ore, mercurul termometrelor de la baza aeriană Gilze-Rijen urcând joi la 40,4 C.

După maxima de 40,2 C consemnată miercuri la Angleur, institutul meteo din Belgia a anunțat că joi, în Kleine Brogel, temperatura a urcat la 40,6 grade.

Marea Britanie a înregistrat și ea o temperatură record pentru luna iulie și se apropie de maxima istorică.

Serviciul meteo din Germania a măsurat 41,5 grade Celsius în Lingen, joi, prima oară când în țară mercurul urcă peste 41 C. Anunțul a venit la doar o zi după stabilirea unui record național de 40,5 grade, în Geilenkirchen.

Météo-France a spus că mercurul de la stația Paris-Montsouris a depășit fosta maximă de 40,4 grade stabilită în iulie 1947, miercuri la ora 13.00, și a continuat să urce, atingând 42,6 C puțin după ora 16.00.

”Și ar putea să urce și mai sus”, a spus serviciul meteo, adăugând că 43 de grade la umbră este ”media temperaturilor maxime din Bagdad (Irak) în luna iulie.