​Comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a spus că este foarte dezamăgit de autoritățile bulgare în ceea ce priveşte acțiunile lor vizavi de pesta porcină africană, scrie SEGA, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Și exact o asemenea situaţie este un exemplu strălucit al faptului că în Bulgaria nu s-a făcut mult pentru a evita această situație. Sunt trist să aud o asemenea ştire. Şi în timp ce aşteptăm rezultatele oficiale din anchetă, pot doar să subliniez că acest lucru s-a întâmplat pentru că cineva nu a fost atent, nu şi-a făcut treaba cum trebuie şi nu a fost atent".

Comisarul european a insistat ca autorităţile să intre în fiecare casă, pentru a explica măsurile necesare pe care gospodarii trebuie să le ia legat de boală, informează postul public de radio din Bulgaria, BNR.

"Aceste trei cuvinte "în fiecare casă" sunt foarte importante. Şi să vorbească cu toată lumea şi să explice ce măsuri trebuie să se ia, precum şi eventualele consecinţe şi rezultate. Aproape că nu e timp, iar dacă acest lucru nu se face, Bulgaria se află în faţa unui mare pericol - poate să îşi piardă întreaga industrie de creştere a porcilor".

O echipă a Comisiei Europene se află în prezent în Bulgaria pentru a evalua pagubele produse de boală şi se aşteaptă ca activitatea acesteia să se finalizeze joi.