Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a cerut joi armatei din Columbia să nu se supună ordinelor de a perturba pacea din Venezuela, în contextul în care relațiile dintre cele două țări devin din ce în ce mai tensionate, scrie Reuters.

Ivan DuqueFoto: Wikipedia

Maduro l-a numit de multe ori pe președintele columbian Ivan Duque un lacheu al Statelor Unite și l-a acuzat de participarea la conspirații pentru îndepărtarea lui.

Duque susține că Maduro oferă un refugiu pentru grupurile columbiene rebele de stânga și l-a acuzat că aprovizionează cu arme Armata de Eliberare Națională (ELN).

"Mă adresez forțelor armate din Columbia când spun: să ne unim într-o singură forță militară, în spiritul patriei, pentru a uni oamenii în pace, pentru a respinge bazele militare străine din Columbia, pentru a respinge planurile de agresiune militară contra Venezuelei", a spus Maduro în timpul unei transmisii TV."

Forțelor armate din Columbia, care primesc zilnic ordine să conspire împotriva păcii din Venezuela Nu vă supuneți ordinelor de a perturba pacea Venezuelei", a adăugat acesta.

Maduro a rupt relațiile diplomatice cu Bogota în februarie, după o încercare eșuată, susținută de SUA, de a transporta ajutor umanitar în Venezuela, de la granița cu Columbia. Ajutorul a fost cerut de Juan Guaido, liderul opoziției și Adunării Naționale, care în ianuarie a contestat alegerile din 2018 și poziția de președinte a lui Maduro. Guaido a fost recunoscut ca lider legitim de majoritatea țărilor vestice, inclusiv SUA și Columbia.

Columbia a primit peste un milion de imigranți din Venezuela, care au fugit din țară din cauza crizei umanitare, potrivit ONU.