Rusia va "continua să sprijine Cuba în toate domeniile", în ciuda ostilităţii Statelor Unite, și va contribui la consolidarea economiei sale, a declarat miercuri șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, aflat în deplasare la Havana, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

"Vom continua să sprijinim Cuba în toate domeniile, nu numai pe plan moral și politic, nu numai prin dezvoltarea cooperării tehnice și militare, ci și prin încurajarea comerțului, a proiectelor economice care vor permite economiei acestei țări să fie mai puternică împotriva atacurilor externe", a declarat el în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său Bruno Rodriguez. "Sunt sigur că vom ajunge acolo", a adăugat el.

Serghei Lavrov a respins măsurile Statelor Unite împotriva insulei socialiste, care și-au întărit embargoul, în vigoare din 1962, aplicând în special titlul 3 din Legea Helms-Burton, care permite urmărirea în instanțele americane a companiilor străine care gestionează bunuri naționalizate de Cuba în timpul revoluției lui Fidel Castro, în 1959. "Toate articolele din această lege sunt ilegale, contrare dreptului internațional. În fiecare an (Adunarea Generală a ONU) votează împotriva embargoului, iar rezoluția este susținută de 190 voturi de fiecare dată", a declarat diplomatul rus.

Înăsprirea măsurilor americane împotriva Cubei urmărește să-i pedepsească guvernul pentru sprijinul acordat lui Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei. Washingtonul acuză în special Havana că are trupe militare în această țară. Dar "cooperarea Cubei cu Venezuela nu se schimbă și nu se va schimba, cu guvernul legitim al lui Nicolas Maduro și uniunea civil-militară a poporului său", a asigurat Bruno Rodriguez. El a adăugat că Rusia și Cuba își vor uni eforturile în fața "epidemiei de măsuri coercitive unilaterale", aplicate de Statele Unite, "care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Cartei ONU și o sursă de amenințări la adresa păcii și securității internaționale".

În ceea ce îl priveşte pe Serghei Lavrov, acesta a declarat că interesul pe termen lung al Statelor Unite nu ar trebui să fie acela de a "deteriora relațiile cu toată lumea prin emiterea de ultimatumuri, solicitând plata imediată a amenzilor și monopolizând resursele financiare [...]. Interesul său trebuie să fie acela de a garanta relațiile cu partenerii săi".