Modernizarea Forţelor Aeriene Bulgare este un pas necesar pentru capacitatea de apărare a ţării, însă aceasta nu se poate realiza în detrimentul intereselor cetăţenilor bulgari, a demnităţii şi suveranităţii Bulgariei. De aceea am recurs la atribuţiile mele constituționale și am oprit legea de ratificare. Cu aceste cuvinte, președintele Rumen Radev a explicat, într-o declaraţie extraordinară în faţa presei, motivele care l-au determinat să impună veto acordurilor pentru F-16., potrivit Duma, citată de Rador.

Rumen RadevFoto: Agerpres/EPA

Şeful statului a subliniat neajunsurile afacerii: costuri ascunse și nespecificate, pe care Bulgaria le va plăti ulterior, impozite și taxe, schimbarea termenilor contractuali unilateral.

Decizia guvernului ca aceste tratate internaționale să nu devină publice obligă parlamentul să informeze societatea civilă cu privire la natura angajamentelor asumate și la capacităţile de apărare obţinute în schimbul acestora. Este obligatorie o nouă dezbatere în Adunarea Naţională de la Sofia, care să ofere un răspuns clar privind modul în care sunt apărate interesele bulgare cu privire la preţul de 2,200 de miliarde de leva fără TVA în cazul efectuării în avans a plăţii, iar termenul de livrare a avioanelor este peste 4-5 ani, cel mai devreme, a adăugat preşedintele.

Costul de achiziție al avioanelor de vânătoare F-16 pune sub semnul întrebării posibilitățile de furnizare la timp a capacităților lipsă, a mai spus Radev.

El a spus în mod ferm că nu tipul de avion, ci existenţa unor capabilităţi reale determină autoritatea și viitorul Forțelor Aeriene Bulgare și apartenenţa euro-atlantică a Bulgariei. Președintele a subliniat importanța stabilirii unor termene privind acordul: "Când vom achiziționa pachetul complet, armamentul, echipamentul, instruirea și serviciile care garantează capacitatea multifuncțională a avioanelor? Când vom construi infrastructura complexă necesară? Când vom cumpăra următoarele 8 avioane? Când, cum și cât vom plăti pentru toate acestea?", a mai întrebat el.

"Toate aceste circumstanțe aduc instabilitate procesului de modernizare a Forțelor Aeriene Bulgare și pun în pericol modernizarea Forțelor Terestre și Maritime", a mai spus acesta.