Negociatorii americani și cei chinezi se vor întâlni în curând pentru prima dată de când liderii celor două națiuni au declarat un armistițiu temporar, la sfârșitul lunii iunie, scrie CNN.

Trump si XiFoto: Captura YouTube

Cu toate acestea, încheierea imediată a războiului comercial nu este foarte probabilă, având în vedere relațiile dintre Wshington și Beijing din ultima lună.

Luni, Huawei, compania despre care Trump a sugerat că ar putea fi un obstacol în negocierile comerciale, a fost subiectul unui raport în care se susținea că ar fi încălcat sancțiunile americane legate de Coreea de Nord. A doua zi, firma chineză a anunțat că va concedia personal american, o decizie despre care a susținut că a fost cauzată de restricțiile pe care SUA le-a impus afacerilor sale.

Complicând chestiunile și mai mult, SUA a introdus sancțiuni pentru o companie chineză săptămâna aceasta, pentru încălcarea interdicției de a cumpăra petrol iranian. După anunț, China a criticat dur ceea ce au descris ca fiind un comportament de intimidare din partea Washingtonului.

Însă negociatorii sunt așteptați în China săptămâna viitoare pentru a relua discuțiile legate de acordurile comerciale, potrivit informațiilor primite de CNN de la o sursă familiară cu planurile. Oficialii au purtat discuții telefonice în perioada de după stabilirea armistițiului, la summitul G20 din Tokyo.

"Chinezii au fost mult mai precauți acum decât în luna mai, când discuțiile comerciale s-au prăbușit, pentru că au trecut prin multe răsturnări de situație în timpul acestor negocieri", a declarat Tommy Wu, economist la Oxford Economics. "Din cauza acestui lucru, cele două părți sunt mai distante ca data trecută."

Rolul pe care Huawei îl va juca în viitoarele înțelegeri comerciale este încă un mister. Cel mai mare producător de echipament de telecomunicații din lume și un brand important de smartphone-uri se află pe lista neagră a guvernului SUA din luna mai. Trump a menționat faptul că va slăbi unele restricții pentru Huawei, o concesie în fața Beijingului și o ușurare pentru furnizori precum Google, Intel și Qualcomm.

Dar Washingotn Post a eliberat un raport săptămâna aceasta despre legăturile companiei cu Coreea de Nord, un element care ar putea oferi motive Statelor Unite pentru a considera firma o amenințare la adresa siguranței naționale. Washington Post a susținut că Huawei a ajutat în secret la construirea rețelei de telefonie mobilă din Coreea de Nord, încălcând sancțiunile impuse cu scopul de a opri regimul din dezvoltarea armelor nucleare.

Huawei a declarat pentru CNN că nu este prezentă comercial în spațiul Coreei de Nord, iar compania a negat că orice produs al său ar putea reprezenta un risc la siguranța națională.

Întrebat de reporteri marți în legătură cu progresul discuțiilor cu China, Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic Național al lui Trump, a răspuns că administrația speră că statul chinez "va începe să cumpere curând produse agricole". "Faptul că mergem acolo este un semn cu adevărat bun", a adăugta acesta.