Coreea de Nord a lansat miercuri două proiectile neidentificate în direcția Mării Japoniei, potrivit Statului Major al Armatei (JCS) din Coreea de Sud, citat de CNN și Reuters, scrie Mediafax.

Trump pune piciorul in Coreea de Nord si da mana cu Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Potrivit analiștilor, cele două proiectile sunt, cel mai probabil, rachete cu rază scurtă de acțiune. Testul Phenianului este primul de acest tip după ce președintele american, Donald Trump și omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, au convenit să discute din nou despre denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Proiectilele au fost lansate din apropierea orașului Wonsan, aflat în estul țării. Acestea au parcurs aproximativ 430 de kilometri și au atins o altitudine de 50 de kilometri, înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei, a anunțat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

Ministerul Apărării de la Tokyo a anunțat că cele două proiectile nu au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei și nu au avut vreun efect asupra siguranței naționale a acestei țări.

„Armata noastră se pregătește pentru noi eventuale lansări și monitorizează situația în continuare”, a informat un oficial din cadrul Statului Major al Armatei sud-coreene. „Statele Unite și Coreea de Sud analizează detaliile legate de aceste lansări”, a adăugat acesta.

Potrivit unui oficial american, Statele Unite au informații despre lansarea unui proiectil în Marea Japoniei. Potrivit aceleiași surse, lansarea de miercuri este asemănătoare unui exercițiu din luna martie, când Phenianul a lansat două rachete cu rază scurtă de acțiune. Lansarea celor două proiectile vine pe fondul vizitei în Coreea de Sud a lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui american, Donald Trump.

Bolton s-a aflat miercuri la Seul pentru a discuta mai multe subiecte strategice. De asemenea, lansarea vine la puțin timp după o întâlnire dintre Trump și Kim Jong-un în zona demilitarizată, o întâlnire care, însă, nu a fost urmată de măsuri diplomatice care să ducă la îmbunătățirea relațiilor dintre Washington și Phenian.​