Tensiunea dintre Franţa şi Italia rămâne la cote maxime, fiind alimentată de noi polemici între Salvini și Macron pe tema migranților.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Aşa cum se ştie, la summitul de la Helsinki, Italia nu a acceptat propunerea prezentată de autorităţile de la Paris și Berlin care au menținut principiul "celui mai apropiat port" pentru debarcarea migranților salvați de cele mai multe ori de ambarcațiuni ale ONG-urilor. Această poziție a fost reafirmată apoi la summitul de la Paris, la care Italia nu a participat, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Mai nou însă, a apărut o polemică făţişă dintre Macron și Salvini. Președintele francez a criticat mișcarea lui Salvini, care a ignorat summit-ul, printr-o chemare la "responsabilitate". Responsabilitate bazată pe un principiu clar: migranții trebuie să debarce în Italia. Salvini nu a digerat cuvintele președintelui francez și, imediat după summit, a declarat că Italia nu primește ordine de la Paris.

Iar miercuri, foiletonul a continuat cu un nou episod în care Salvini l-a atacat pe Macron: "La Paris nu s-a dus nimeni ieri pentru simplul fapt că nu suntem damele de companie ale lui Macron care, cu trei sau patru zile înainte, convoacă la Paris miniștrii din tot restul Europei, pentru a le prezenta documentul său ce prevede ca debarcările să fie o exclusivitate a Italiei''.

După care Salvini ridică tonul: "Dar cine eşti tu? Noi nu suntem angajații, sau servitorii tăi. Am venit la întâlnirea oficială de la Helsinki, unde se aflau toți miniștrii. Dacă Macron se scoală de dimineață și decide că el este noul Napoleon și face tot ce doreşte la el acasă, asta e treaba lui".

Vicepremierul s-a dezlănțuit literalmente împotriva lui Macron și a reiterat faptul că Italia nu-i va primi pe migranții pe care Franța îi refuză în mod regulat (așa cum a spus Giornale.it): "Amice, îngrijeşte-te de cererile francezilor. Italia nu va fi tabăra ta de refugiați... Există portul din Marsilia, nu te mai stresa din cauza noastră. Dacă te aștepţi ca noi să semnăm un document în care să acceptăm ca navele să sosească în Italia, greșești, deoarece italienii nu mai sunt dispuşi să fie sclavii nimănui.

"Noi nu suntem damele de companie ale nimănui, iar eu nu iau lecții de generozitate și democrație de la Macron", a afirmat Salvini în timpul unui live pe Facebook.