Cu un "Nu" laconic, Robert Mueller, procurorul însărcinat cu anchetarea ingerințelor rusești în alegerile prezidențiale din 2016, l-a contrazis miercuri pe Donald Trump, afirmând că nu l-a exonerat total pe președinte de suspiciunile de obstrucționare a justiției, dar nu a oferit detaliile dorite de democrați în timpul unei audieri în Congres care s-a transformat rapid într-un joc politic, scrie AFP.

Robert MuellerFoto: Captura YouTube

Cu puțin timp înainte de audiere, Rusia a dezmințit din nou orice ingerință în alegerile prezidențiale din 2016. Și președintele Donald Trump a postat o serie de tweet-uri matinale: "Nicio înțelegere ascunsă, nicio obstrucție", acuzându-l pe Robert Mueller de conflict de interese.

"Concluziile indică faptul că președintele nu a fost exonerat de actele pe care este acuzat că le-a comis", a adăugat Mueller.

Robert Mueller, care ar fi dorit să evite această audiere, s-a exprimat cu o voce ezitantă și a cerut repetarea a zeci de întrebări. Fără încetare, a preferat să facă trimitere la raportul său, ale cărui ambiguități au lăsat deschise porțile pentru interpretări divergente.

În fața acestui martor, care nu se afla evident în largul său, parlamentarii democrați și republicani și-au prezentat pe rând argumentele, livrând versiuni la antipozi ale concluziilor raportului.

În fața acestui ping-pong verbal, procurorul s-a mulțumit să valideze sau să invalideze declarațiile parlamentarilor cu răspunsuri adeseori de genul "da", "nu", "corect" sau "nu împărtășesc această analiză".

Cele mai importante declarații din timpul audierilor:

  • Mueller a afirmat că raportul său nu a concluzionat că președintele Trump nu a obstrucționat justiția
  • Președintele Trump a refuzat să fie intervievat de echipa procurorului special
  • Parlamentar: „Ați descoperit ca Rusia ar fi avantajată de alegerea unui anumit candidat. Care ar fi acesta?” / Mueller: Da. Președintele Trump
  • Parlamentar: Este corect să spunem că dacă ați fi ajuns la concluzia că președintele este vinovat de obstrucționarea justiției nu ați fi putut să treceți asta în raport sau să faceți public acest lucru?
  • Mueller: Un președinte în exercițiu nu poate fi pus sub acuzare, ar fi neconstituțional.
  • Parlamentar: Având în vedere regulamentul Departamentului de Justiție, președintele poate fi anchetat pentru obstrucționarea justiției după ce părăsește funcția, e corect?
  • Mueller: Adevărat.

În raportul de peste 400 de pagini, fostul procuror special a descris eforturile rusești pentru a-l ajuta pe Donald Trump în 2016, dar a adăugat că nu are dovezi legate de o înțelegere secretă între Moscova și echipa sa de campanie, în ciuda unor contacte repetate.