China a afirmat miercuri că poate trimite armata pe străzile din Hong Kong în cazul în care autoritățile locale cer acest lucru pentru menținerea "ordinii publice", scrie AFP.

Manifestanti atacati in Hong KongFoto: Captura YouTube

Fosta colonie britanică, revenită sub autoritatea Chinei în 1997, beneficiază de o largă autonomie. Din luna iunie, teritoriul este marcat de proteste masive împotriva guvernului local pro-Beijing.

Mișcarea a plecat de la respingerea unui proiect de lege care viza autorizarea spre China continentală, unde justiția este sub influența partidului comunist. Dar unii manifestanți cer de acum reforme democratice.

Din 1997, trupele Armatei populare de eliberare au stabilit o garnizoană în Hong Kong. Dar militarii rămân discreți și sunt rareori văzuți în public.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a declarat miercuri că ministerul "urmărește îndeaproape" situația din fosta colonie britanică.

Întrebat asupra manierei în care ministerul intenționează să gestioneze avansul violențelor și al tendințelor de independență, acesta a subliniat că articolul 14 al Legii privind garnizoana APL din Hong Kong prevede "dispoziții foarte clare".

Articolul în chestiune autorizează guvernul local, "în caz de necesitate" pentru "menținerea ordinii publice" să ceară ajutorul garnizoanei APL - după aprobarea guvernului central.

Este pentru prima oară când Beijingul evocă public posibilitatea de a trimite trupe pe străzile din Hong Kong, chiar dacă pentru majoritatea analiștilor ipoteza pare puțin probabilă, fiind vorba mai degrabă de trimiterea unui semnal de fermitate.