Yemen: Un petrolier abandonat în larg ar putea exploda
Un produs secundar al conflictului dintre guvern și houthi, tancul care conține 1 milion de barili de petrol se erodează rapid, iar oficialii ONU plănuiesc să viziteze nava săptămâna aceasta pentru a evalua situația. Există îngrijorări legate de faptul că ar putea fi gaze adunate în încăperile de depozitare, ceea ce ar însemna că nava poate exploda.
Mark Lowcock, coordonator ONU pentru probleme umanitare, a spus Consiliului de Securitate ONU că echipa care ar fi trebuit să realizeze inspecția săptămâna trecută nu a primit permisiunea de a vedea petrolierul, din partea rebelilor houthi. Acesta este poziționat la câțiva km de portul Ras Isa, la nord de Hodeidah.
Cele două părți implicate în conflict dau vina una pe cealaltă pentru că nu au reușit să ajungă la o soluție în cazul petrolierului și a încărcăturii sale.
Rebelii houthi vor garanții că vor putea controla câștigurile de pe urma petrolului și a navei estimată la 80 de milioane de euro. Guvernul recunoscut de ONU din Yemen a avertizat printr-o scrisoare către ONU în legătură cu o situație "gravă care capătă amploare" și care reprezintă "un risc pentru mediu și o catastrofă umanitară în Marea Roșie".
Doug Weir, director al Observatorului pentru mediu și situații de conflict, susține că temerile sunt justificate.
"Până nu este realizată o inspecție tehnică este dificil să ne pronunțăm în legătură cu riscul, însă potențialul unei urgențe serioase de mediu este clar. O explozie care ar duce la scurgeri ar avea efecte severe asupra apelor Mării Roșii, atât din punct de vedere al biodiversității cât și a vieților umane, o urgență care este agravată de conflictul în desfășurare, care ar încetini eforturile de a controla poluarea", a declarat acesta pentru The Guardian.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”