Jason Greenblatt, reprezentantul președintelui Donald Trump pentru problemele legate de Orientul Mijlociu, a transmis marți Consiliului de Securitate ONU că acordul internațional nu poate rezolva conflictul israelo-palestinian, numai discuțiile directe dintre cele două părți ar putea, scrie France 24.

Jason_GreenblattFoto: wikipedia

Greenblatt, care lucrează cu consilierul Casei Albe, Jared Kushner, la formularea unui plan de pace controversat, a pus SUA în conflict cu membrii consiliului, insistând că rezoluțiile ONU și legile internaționale nu reprezintă un răspuns la această problemă.

"Acest conflict nu se va încheia prin acord internațional referitor la cine are dreptate și cine nu, la cine ar trebui să cedeze X și cine ar trebui să cedeze Y", a declarat acesta.

"O pace completă și durabilă nu va fi creată prin fiat, de legea internațională sau de aceste rezoluții neclare", a adăugat Greenblatt.

Greenblatt și Kushner se vor întoarce din Orientul Mijlociu luna aceasta, după ce vor propune planul de pace dintre Israel și Palestina, care are două dimensiuni, una politică și una economică. Greenblatt a afirmat, în timpul întâlnirii Consiliului de Securitate, că Trump speră să ia o decizie în curând legată de momentul în care administrația sa să elibereze planul pentru pace dintre cele două state.

"Viziunea pentru pace pe care o vom prezenta nu va fi ambiguă, spre deosebire de alte rezoluții care au trecut în această cameră", a afirmat Greenblatt.

Reprezentantul britanic Karen Pierce a declarat că toate țările au "respoonsabilitatea" de a implementa rezoluțiile adoptate de ONU, în timp ce ambasadorul german Christoph Heusgen a insistat asupra angajamentului țării de a negocia pentru o soluție a celor două state, bazată pe parametrii acceptați de comunitatea internațională ca "singura soluție viabilă" la acest conflict.

"Hai să fim sinceri cu noi înșine, cu părțile implicate și cu regiunea, recunoscând să singura cale este negocierea directă dintre Israel și Palestina", a susținut Greenblatt.