Mai mulți lideri europeni l-au felicitat marți pe Boris Johnson, după ce acesta a fost ales în funcția de președinte al Partidului Conservator și în cea de premier al Marii Britanii, potrivit Mediafax care citează Euronews.

Boris JohnsonFoto: Wikimedia Commons

Ursula von der Leyen, care va prelua președinția Comisiei Europene pe 1 noiembrie, a reacționat la anunțul că Johnson a fost desemnat pentru cele două funcții în timpul unei conferințe comune de presă cu președintele Franței, Emmanuel Macron. „Sunt diferite subiecte dificile pe care urmează să le abordăm”, a spus ea.

„Cred că este foarte important să construim o relație bună și puternică, deoarece avem datoria de a oferi ceva benefic pentru cetățenii din Europa și din Marea Britanie, deci aștept să lucrăm împreună”, a declarat aceasta.

Actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe Johnson și a declarat că își dorește o colaborare cât mai bună cu acesta.

Negociatorul-șef pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Uniunea Europeană speră la „o colaborare constructivă” cu Johnson „pentru facilitarea ratificării Acordului de retragere și pentru realizarea unui Brexit ordonat”.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, l-a felicitat și el pe Boris Johnson pentru victorie. „Îmi place de el și mai mult pentru că extremiștii de stânga îl portretizează ca fiind mai periculos decât Liga”, a postat Salvini pe Twitter, făcând referire la un interviu acordat de fostul premier britanic Tony Blair, care a declarat că Johnson este mai periculos decât partidul lui Salvini.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că plănuiește să lucreze cu Johnson „într-un mod constructiv, care să garanteze un Brexit ordonat și care să asigure prosperitatea tuturor cetățenilor europeni”.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a postat pe Twitter că îl felicită pe Johnson și că speră la o „bună colaborare” cu acesta. „Țările noastre ar trebui să continue să fie bune prietene în viitor”, a spus purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că va discuta telefonic cu Johnson de îndată ce acesta va deveni în mod oficial premierul Marii Britanii. Macron a mai spus că așteaptă să discute cu Johnson nu doar „despre subiectele europene comune și negocierile despre Brexit”, dar și despre alte teme, cum ar fi „situația din Iran și subiecte privind securitatea internațională”.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, l-a felicitat pe Johnson și a anunțat că așteaptă să discute cu acesta cu privire la Brexit, Irlanda de Nord și relațiile bilaterale.

Boris Johnson a fost ales marți în funcția de președinte al Partidului Conservator și premier al Marii Britanii.

Boris Johnson a obținut 92.153 de voturi, în timp ce contracandidatul său Jeremy Hunt a obținut 46.656 de voturi, în cadrul scrutinului la care au participat mmebri ai Partidului Conservator (centru-dreapta), aflat la guvernare în Marea Britanie.

Boris Johnson își va începe oficial mandatul de prim-ministru miercuri, după demisia Theresei May în contextul crizei Brexit.