Iranul va securiza Strâmtoarea Hormuz și nu va permite niciun fel de perturbare a transportului maritim în respectiva regiune, a declarat Abbas Araqchi, adjunctul ministrului iranian de Externe, potrivit Mediafax citând Reuters.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

Declarația oficialului iranian a fost făcută marți, la Paris, în cadrul unei întâlniri cu ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

„Iranul va face tot posibilul pentru a securiza regiunea, în mod special Strâmtoarea Hormuz și nu va permite niciun fel de perturbare a transportului maritim în această zonă sensibilă”, a spus Abbas Araqchi.

Situația din această regiune este una tensionată, în contextul în care Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.