În afara faptului că va schimba peisajul politic şi va da tonul viitoarelor negocieri privind Brexit, numirea succesorului Theresei May, marţi, va avea o influenţă hotărâtoare asupra pieţelor financiare, potrivit La Libre, citat de Rador.

Foto:

Brockeri şi investitori în acţiuni lasă să planeze o oarecare îndoială asupra consecinţelor acestei alegeri interne din Partidul conservator, fostul primar al Londrei şi ministru al afacerilor externe, Boris Johnsdon, fiind dat mare favorit.

Scăderea lirei sterline în ultimele săptămâni a stimulat companiile cotate la Bursa de la Londra şi expuse pieţei internaţionale. O tendinţă care ar trebui să dureze o dată cu victoria lui Johnson asupra rivalului său Jeremy Hunt, actual ministru al afacerilor externe.

"Investitorii ar prefera într-o oarecare măsură să-l vadă pe Jeremy Hunt instalându-se la Downing Street 10 (adresa reşedinţei premierului, n. red,)", explică firma de brockeraj Share Centre pe site-ul MarketWatch. Dar chiar dacă valuta şi acţiunile britanice vor suferi o oarecare presiune pe termen scurt, fie că va fi vorba de Johnson sau de Hunt, ar trebui să fie un efect pozitiv pe termen mai lung.

Cei doi candidaţi au afirmat, într-adevăr, că vor relaxa politica fiscală şi vor creşte cheltuielile publice. Ceea ce, pe termen lung, este o veste bună pentru companii, pentru beneficiile lor şi, cu atât mai mult, pentru cursul lor la Bursă.

"Cu condiţia ca iminenta criză a Brexit să fie gestionată destul de bine pentru a permite societăţilor să integreze aceste efecte în planurile lor", nuanţează Share Centre.

Previziuni... dar incertitudini

Pe piaţa valutară, venirea lui Johnson la Downing Street a fost deja integrată în preţuri. Dar constituirea echipei sale guvernamentale şi viitoarele afirmaţii referitoare la ieşirea ţării din Uniunea Europeană vor mai crea turbulenţe în jurul lirei sterline.

O serie de demisii care ar putea interveni în cabinet ar deschide uşa altor partizani ai Brexit, probabil mai radicali, se spune la ING FX Strategy. Acest lucru ar avea drept consecinţă slăbirea monedei naţionale şi mai mult.

Ministrul finanţelor, Philip Hammond , a anunţat duminică că va demisiona dacă fantezistul Boris iese învingător, estimând că noul ministru de finanţe ar trebui să fie "strâns pe fază" cu premierul. Asta pentru că se pune problema adoptării unui buget de urgenţă în septembrie pentru a face faţă unui "no deal".

Institutul de studii fiscale de la Londra a avertizat deja că un asemenea buget ar fi cu atât mai "periculos" ţinând cont de incertitudinile politice.