Boris Johnson a câștigat detașat cursa pentru a deveni viitorul premier britanic în fața ministrului Afacerilor Externe Jeremy Hunt, potrivit rezultatelor anunțate marți de Partidul Conservator, scrie AFP.

Foto:

Fostul primar al Londrei și ex-șef al diplomației britanice a obținut 92.153 de voturi din totalul de 159.000, față de 46.656 voturi pentru Hunt.

El devine astfel liderul conservatorilor și urmează să obțină nominalizarea pentru postul de premier miercuri după-amiază, după o vizită la regina Elisabeta a II-a.

"Vom implementa Brexitul în 31 octombrie", a declarat acesta, imediat după anunțarea rezultatelor.

Acest rezultat marchează ajungerea la putere a Brexiters. Este o victorie personală pentru deputatul conservator de 55 de ani, autor a numeroase gafe, excese și alte declarații intempestive.

Data divorțului de UE a fost inițial fixată pentru 29 martie dar a fost amânată de două ori în lipsa susținerii majorității deputaților pentru acordul negociat de Theresa May și pentru a evita o ieșire fără acord.

În timpul campaniei, Boris Johnson a repetat că divorțul se va pronunța la sfârșitul lui octombrie, cu acord renegociat sau fără acord, promițând un viitor strălucit Regatului.

Acesta a afirmat că și-ar dori un nou tratat, admițând însă că acest lucru pare imposibil de realizat, având în vedere vacanțele parlamentare și schimbul echipei de lideri atât la Londra cât și la Bruxelles.

Bye bye Theresa

Miercuri, după o ultimă noapte la Downing Street, Theresa May va răspunde unei ultime sesiuni de întrebări la Parlament înainte de a se deplasa la Buckingham Palace unde își va prezenta oficial demisia, în fața reginei Elisabeta a II-a.

Boris Johnson va lua cuvântul în Parlament câteva ore mai târziu, după ce va fi primit la rândul lui de regină, care îi va încredința responsabilitatea de a forma guvernul.

Pe lângă Brexit, Boris Johnson se va confrunta cu o altă provocare urgentă: escaladarea tensiunilor cu Teheranul, după ce Iranul a confiscat vineri un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.