Guvernul Statelor Unite a introdus o nouă procedură care va permite deportarea mult mai rapidă a imigranților care se află în mod ilegal pe teritoriul țării, fără a mai fi nevoie de o decizie a unei instanțe în acest sens, potrivit BBC, scrie Mediafax.

SUA granita cu MexicFoto: Wikipedia

Potrivit noilor reguli, care ar urma să intre în vigoare marți, orice imigrant care nu are acte care să îi justifice șederea în Statele Unite și care nu poate demonstra că a locuit în țară timp de peste doi ani, poate fi deportat imediat.

Anterior, doar persoanele reținute la cel mult 160 de kilometri de graniță și care se aflau în Statele Unite de cel mult două săptămâni puteau fi deportate în regim de urgență. Migranții care nu se încadrau în aceste prevederi trebuiau să fie aduși în fața unei instanțe pentru a putea fi deportați. Decizia autorităților vine pe fondul criticilor aduse politicii de imigrație a Statelor Unite, în contextul condițiilor precare din centrele de detenție pentru migranți de la granița cu Mexicul.

Potrivit analiștilor, președintele Donald Trump plănuiește să folosească o atitudine mai dură față de fenomenul imigrației ilegale ca parte a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2020. Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a anunțat că intenționează să conteste această nouă procedură în instanță.​