Ca şi când un comediant devenit preşedinte nu ar fi fost de ajuns, Ucraina are acum o vedetă a muzicii rock drept eventual important pion politic. Sviatoslav Vakarciuk, solistul formaţiei rock Okean Elzi, în vârstă de 44 de ani, urmează să intre în parlamentul Ucrainei dat fiind faptul că, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, recent înfiinţatul său partid, Golos (Vocea), a obţinut 6% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, scrie The Guardian, citat de Rador.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Volodimir Zelenski, vedeta sitcomurilor televizate, care şi-a uimt ţara câştigând alegerile prezidenţiale din aprilie, a declarat imediat că este gata să înceapă convorbiri cu Vakarciuk în vederea formării unui guvern de coaliţie. Sondajele efectuate la ieşirea de la urne au demonstrat că partidul său se află cu mult înaintea tuturor celorlalte partide, deşi e posibil să nu obţină o majoritate.

Rockerul "şi-a umplut" partidul cu tineri profesionişti, mulţi dintre ei cu studii în Occident, şi le-a interzis actualilor şi foştilor parlamentari să intre în partidul său.

"Oamenii au votat pentru schimbare, iar noi suntem bucuroşi să ne înscriem în aceste schimbări", a declarat Vakarciuk în faţa susţinătorilor adunaţi la sediul central al partidului Golos după apariţia sondajelor de opinie. "Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea".

Solistul nu şi-a suspendat concertele în timpul campaniei, făcând din ele o parte importantă a turneelor electorale ale partidului prin ţară. Dar, deşi el a fondat partidul Golos cu doar două luni înaintea alegerilor, Vakarciuk se gândea de mai multă vreme să înceapă o carieră politică. Cântăreţul a fost un susţinător al Revoluţiei Portocalii prooccidentale de la Kiev, din 2004, şi a aderat la grupul preşedintelui de atunci, Viktor Iuşcenko. În anul 2007, el şi-a adjudecat un loc în parlament, dar s-a declarat curând deziluzionat de politică şi a renunţat la fotoliu după numai un an.

În 2014, el a fost un vajnic susţinător al revoluţiei Maidanului care, în cele din urmă, l-a înlăturat de la putere pe preşedintele promoscovit, dând un concert în sprijinul protestatarilor, la care au asistat peste 100.000 de oameni. El a spus că doreşte ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană şi la NATO. Vakarciuk s-a născut în oraşul Mukacevo, aflat în apropierea graniţei cu Ungaria. El a mers pe urmele tatălui său, fost ministru al educaţiei, şi a devenit fizician în oraşul Liov, din apropierea frontierei cu Polonia.

Deşi a avut o impresionantă carieră în muzică, pe parcursul căreia a scos nouă albume, Vakarciuk şi-a dat şi doctoratul în fizică.

În anul 2015, el a urmat un program internaţional ca bursier la Universitatea Yale, iar, în 2018, a devenit profesor vizitator la Universitatea Stanford.