Sute de mii de persoane au protestat luni în Puerto Rico, solicitând demisia guvernatorului teritoriului, Ricardo Rosello, după ce acesta a fost implicat într-un scandal în legătură cu mai multe remarci denigratoare, sexiste și homofobe, făcute în cadrul unor discuții private, potrivit CNN și DPA.

Puerto RicoFoto: Wikipedia

Unele dintre mesaje, făcute publice de către Centrul pentru Jurnalism de Investigație din Puerto Rico, includ remarci sexiste și homofobe, inclusiv față de unii adversari politici, printre care primarul capitalei San Juan, Carmen Yulín. De asemenea, unele dintre mesajele transmise de Rosello includ glume cu privire la victimele uraganului Maria, care a lovit Puerto Rico în septembrie 2017.

Schimburile de mesaje au avut loc între Rosello și mai mulți colaboratori ai săi, între 2018 și 2019.

Cu toate că Rosello a anunțat că a decis să nu candideze pentru un nou mandat, protestele au continuat.

Potrivit presei locale, printre participanții la protest s-au numărat artistul portorican Ricky Martin și Miss Univers Puerto Rico, Madison Anderson.

Între timp, guvernatorul Rosello a cerut scuze pentru comentariile făcute în cadrul acelor discuții. „Am folosit cuvinte pentru care aș vrea să vă cer scuze, dar, în același timp, am luat măsuri importante pentru ajutorarea cetățenilor vulnerabili”, a spus el. „Îmi pare rău pentru toate lucrurile pe care le-am spus”, a adăugat Rosello.

În urma protestelor din acest teritoriu al Statelor Unite, președintele Donald Trump a declarat că Ricardo Rosello este „un guvernator groaznic”, însă nu a cerut în mod explicit demisia acestuia.

De asemenea, președintele american a mai declarat că miliardele de dolari alocate de către autoritățile federale americane în urma uraganului Maria din 2017 au fost „risipite și furate” de către autoritățile locale din Puerto Rico, despre care acesta a spus că sunt „corupte și incompetente”.