Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, care se opune unui Brexit fără acord, a anunțat duminică că va demisiona dacă Boris Johnson va ajunge prim-ministru.

Philip HammondFoto: Flickr US Gov

"Presupunând că Boris Johnson va deveni următorul premier, condițiile sale pentru a servi în guvernul său ar include acceptarea unei ieșiri fără acord pe 31 octombrie și nu este ceva la care să mă pot alătura vreodată", a declarat Philip Hammond pe BBC, citează Reuters.

Numele viitorului prim-ministru britanic, desemnat de cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator, va fi anunțat marți. Doi candidați sunt în cursă pentru a o înlocui Theresa May: ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt și Boris Johnson, fost primar al Londrei și marele favorit. Noul şef al executivului ar urma să fie învestit în funcție miercuri.

Un actor important în victoria Brexitului la referendumul din 23 iunie 2016, Boris Johnson nu exclude o ieșire din UE fără un acord pe 31 octombrie, dată la care trebuie să aibă loc acest divorț istoric, programat inițial pe 29 martie. Deși pare foarte puțin probabil ca Philip Hammond să fie păstrat în funcție în cazul victoriei lui Johnson, declarațiile sale ilustrează opoziția cu care riscă să se confrunte acesta din urmă.

La BBC, cancelarul Eşichierului a subliniat, de asemenea, că va demisiona chiar înainte de a fi rugat să-și facă bagajele. "Sunt sigur că nu voi fi concediat pentru că voi demisiona înainte de a se ajunge acolo", a spus el. "Este foarte important ca primul-ministru să aibă un cancelar care să fie pe o linie politică foarte apropiată, așa că intenționez să-mi prezint demisia Theresei May înainte ca aceasta să plece din Palatul (Buckingham) pentru a-și da propria demisie (reginei Elisabeta a II-a) miercurea viitoare", a mai explicat Philip Hammond.