Cel puțin 23 de persoane au fost ucise luni în raiduri rusești care au vizat o piață din provincia siriană Idlib, unde regimul de la Damasc și aliatul său rus efectuează bombardamente de aproape trei luni, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), scrie AFP. Moscova a negat însă efectuarea unui raid aerian în zonă.

Asalt al armatei siriene si al aviatiei ruse asupra rebelilor din Idlib (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Declarațiile reprezentanților anonimi ai organizației Căștile Albe, finanțată de Marea Britanie și de Statele Unite, legate de așa zise lovituri ale aviației Rusiei asupra unei piețe din Maaret al-Noomane (provincia Idlib) sunt false", a declarat ministerul rus al Apărării, într-un comunicat, afirmând că aviația sa nu a efectuat nicio operațiune în zona vizată.

Dominată de jihadiști, regiunea Idlib și teritoriile adiacente din nord-vestul Siriei sunt, de la sfârșitul lui aprilie, ținta loviturilor aeriene și a tirurilor de artilerie ale regimului Bashar al-Assad și aviației Moscovei.

De la acel moment, peste 650 de civili au fost uciși, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) în timp ce 330.000 de persoane au fugit din calea violențelor, potrivit ONU.

Luni dimineața, în localitatea Maaret al-Noomane, mai multe lovituri aeriene rusești au vizat o piață, potrivit OSDO.

Cel puțin "23 de persoane au fost ucise, dintre care 19 civili și patru victime care nu au fost încă identificate", arată bilanțul furnizat de directorului ONG-ului, Rami Abdel Rahmane.

Serviciile de salvare ale Căștilor Albe, ajutate de locuitori, transportau răniți acoperiți de sânge, a constatat un fotograf care colaborează cu AFP.

Atacurile au rănit alte 45 de persoane, tot potrivit OSDO.

Duminică, în regiunea Idlib, 18 civili, dintre care șapte copii, au fost uciși în raiduri imputate regimului și Rusiei de către OSDO.

Printre victime se afla și un ziarist de 22 de ani, Anas Dyab, care colabora cu AFP și Căștile Albe.

În regiunea Idlib se află trei milioane de persoane, printre care numeroși refugiați care au fugit din alte regiuni.

Idlib se află în continuare în afara controlului Damascului. Bastionul este dominat de jihadiștii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta filială siriană a al-Qaeda), dar sunt prezente și alte facțiuni rebele și jihadiste.

Jihadiștii și rebelii trag sporadic rachete și obuze asupra regiunilor guvernamentale, care au provocat în acest interval circa 50 de morți în rândul civililor.

Declanșat în 2011, războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morți.