Coaliţia la putere din Japonia a câştigat o majoritate confortabilă în Dietă în urma alegerilor desfăşurate duminică, dar insuficientă pentru garantarea îndeplinirii ambiţiei premierului Shinzo Abe de a reforma Constituţia, transmite AFP, citată de Agerpres.

Shinzo AbeFoto: Flickr

Partidul Liberal-Democrat (PLD, de orientare conservatoare) condus de Abe a obţinut 57 din mandate din totalul de 124 (jumătate din totalul locurilor Camerei superioare a parlamentului) care au constituit miza acestui scrutin, conform rezultatelor difuzate de postul public de televiziune NHK. Aliatul PLD, Komeito, a obţinut 14 mandate.

Prin acest succes Abe îşi va putea păstra, teoretic, funcţia de premier până la încheierea celui de-al treilea mandat de trei ani în calitate de preşedinte al PLD, în 2021.

În luna noiembrie, el va deveni cel mai longeviv şef al executivului japonez, depăşind recordul stabilit de Taro Katsura, care a deţinut această funcţie în trei perioade, între anii 1901 şi 1913.

Cu toate acestea, contrar calculelor iniţiale, scrutinul de duminică nu îi asigură actualului premier majoritatea de 2/3 în Senat, de care are nevoie pentru a reforma Constituţia pacifistă a Japoniei, care nu a fost niciodată modificată după intrarea sa în vigoare, în 1947.

Pentru obţinerea majorităţii, Abe ar fi avut nevoie ca PLD şi aliaţii săi favorabili reformei constituţionale să obţină cel puţin 85 de mandate din cele 124 pentru care a fost organizat scrutinul de duminică.

Coaliţia dispune aşadar de 141 de locuri, faţă de 147 cât deţinea anterior, iar susţinătorii reformei constituţionale sunt în număr de 160, cu 4 mai puţin decât numărul necesar atingerii majorităţii de 2/3.

Prim-ministrul Japoniei, care doreşte să modifice mai multe prevederi constituţionale, va trebui aşadar să se lupte pentru a convinge parlamentarii care în prezent nu susţin modificările constituţionale avute în vedere de Abe, precum cea care vizează includerea unui prevederi referitoare la existenţa unei forţe militare naţionale. Premierul speră ca dezbaterea consacrată reformelor constituţionale să poată fi lansată după acest vot.