​Britanicii vor cunoaște marți numele succesorului prim-ministrului conservator Theresa May, un loc ce pare promis excentricului și controversatului Boris Johnson, a cărui venire la putere ar întări posibilitatea unui Brexit fără accord. Deputatul de 55 de ani i se opune în cursa pentru putere lui Jeremy Hunt, 52 de ani, succesorul lui în fruntea diplomației britanice, scrie Le Vif, preluat de Rador.

Boris Johnson si Jeremy HuntFoto: Colaj foto - sursa: Flickr

Dar dacă nu va exista o uriașă surpriză, victoria n-ar trebui să-i scape lui Boris Johnson, cel mai mare favorit al sondajelor, ca și al caselor de pariuri și al militanților de la baza partidului conservator.

De altfel, celor 160.000 de membri ai partidului Tory le revine departajarea celor doi. Voturile se vor închide luni, iar rezultatele vor fi anunţate marți dimineață. Câștigătorul va fi desemnat șef al partidului conservator și va trebui să meargă miercuri în fața reginei Elisabeta II, care îi va încredința răspunderea de a forma guvernul.

Viitorul prim-ministru va avea atunci sarcina grea de a reuși acolo unde Theresa May a eșuat: să pună în practică Brexit într-o țară în continuare profund divizată pe această problemă, la trei ani după referendumul referitor la UE din 23 iunie 2016.

Dovadă sunt zecile de mii de persoane care s-au adunat sâmbătă pe străzile Londrei pentru a spune “Da Europei”. Și “nu lui Boris”. Acesta a fost reprezentat de un imens balon gonflabil care îi ridiculiza celebra chică blondă. “El spune orice, promite orice și face ce-i place”, a apreciat un manifestant, Michael Fowler, care poartă o bască în culorile drapelului european.

Personalitate capricioasă, cunoscut pentru ieșirile și gafele sale, fostul primar al Londrei provoacă o profundă adversitate adversarilor Brexit, mulți dintre ei considerând că opțiunea lui pentru ieșirea din UE, cu câteva luni înaintea referendumului din 2016, a fost un mijloc de a-și împlini ambițiile personale.

Trump: “Îmi place Boris”

Pentru a câștiga, Boris Johnson joacă cartea salvatorului Brexit, prevăzut inițial pentru 29 martie, dar amânat până la 31 octombrie, și se laudă cu hotărârea sa, cu “optimismul” său: “Acolo unde există voință, există o soluție”, declara el întruna.

Brexit, asigura el, va avea loc pe 31 octombrie, chiar dacă am ieși fără acord ("no deal") dacă Uniunea Europeană refuză să redeschidă negocierile, așa cum a anunțat deja. Teama de un divorț fără acord, sinonim cu reintroducerea formalităților vamale, a dus la prăbușirea lirei sterline în această săptămână, care a atins cele mai scăzute niveluri față de euro și de dolar.

Boris Johnson a primit din nou, vineri, sprijinul lui Donald Trump. “Îmi place Boris Johnson, am vorbit cu el, cred că va face o treabă excelentă”, a declarat președintele american, atacând-o, în trecere, pe Theresa May, care “a făcut o treabă foarte proastă privind Brexitul”.

În confruntarea cu Boris Johnson, Jeremy Hunt își scoate în evidență profilul de fost antreprenor și se prezintă ca un candidat serios, pentru a fi în contrast cu personalitatea rivalului său. Ministrul afacerilor externe, deosebit de ocupat în acest weekend din cauza tensiunilor cu Iranul, a arătat că el “ar permite” o amânare a Brexit “cu câteva zile în plus” dacă reușește să negocieze un nou acord cu Bruxellesul.

Prim-ministrul Theresa May, care va merge pe băncile Parlamentului de la Westminster ca deputat, a asigurat ziarul “Daily Express” că ea îi va fi “total loială” succesorului său. Chiar şi în cazul în care Boris Johnson, care nu s-a zgârcit cu criticile față de ea, ar câștiga.