Administrația Trump va oferi clinicilor de planificare familială finanțate din bani publici mai mult timp pentru a putea să se conformeze cu noile reglementări potrivit cărora acestea nu vor mai putea face trimiteri pentru procedura de întrerupere de sarcină, scrie Associated Press.

avortFoto: Hotnews

Clinicile nu au reacționat cu entuziasm la această ofertă, iar tensiunile ar putea afecta serviciile de sănătate de bază ale femeilor cu venituri sub medie.

Reprezentanții clinicilor au primit sâmbătă seară o notificare de la Departamentul Serviciilor de Sănătate și Sociale prin care erau informați că guvernul nu intenționează să sancționeze clinicile care fac "eforturi, cu cele mai bune intenții, de a se conforma".

Săptămâna trecută departamentul afirmase că va cere respectarea imediată a noilor reglementări. Acest lucru a împins mai multe clinici și furnizori de servicii să anunțe că vor sfida ordinul.

Asociația Națională pentru planificare familială și sănătate reproductivă a numit acțiunea administrației total insuficientă. Grupul umbrelă care reprezintă clinicile, va porni un proces în tribunalul federal pentru a bloca restricțiile legate de avort.

Prin lege, fondurile federale pentru planificare familială nu pot fi utilizate pentru întreruperea de sarcină. Însă până acum, femeile care alegeau intervenția puteau primi trimitere din partea clinicilor către o locație specializată. Noile reguli presupun și că cei din clinică nu vor mai putea discuta la fel cu femeile însărcinate despre posibilitatea avortului, fiind nevoiți să nu mai prezinte procedura ca pe o opțiune viabilă.