Jerrold Nadler, liderul Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților din SUA, a declarat că este de părere că raportul întocmit de procurorul special Robert Mueller conține "dovezi substanțiale" că președintele american Donald Trump a comis delicte și infracțiuni grave, informează agenția Reuters, citată de Mediafax.

Trump si PutinFoto: Captura YouTube

"Raportul prezintă dovezi foarte substanțiale că președintele se face vinovat de delicte și infracțiuni grave și trebuie să-l lăsăm pe Mueller să prezinte aceste fapte poporului american și apoi vedem unde mergem de acolo înainte", a declarat duminică Jerrold Nadler la emisiunea Fox News Sunday.

"Administrația trebuie să fie trasă la răspundere și niciun președinte nu poate fi mai presus de lege", a completat liderul democrat.

Procurorul Robert Mueller, care a coordonat ancheta privind ingerinţele electorale ruse, a stabilit că nu au existat acţiuni de coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, deși membri ai echipei lui Trump mulţi sunt oficiali ruşi.

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei. Însă liderii democraţi susţin că, în raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele.

"Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi niciun principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei", a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.

În contextul dezbaterilor din cadrul Partidului Democrat privind o potenţială declanşare a procedurii de demitere a preşedintelui SUA, Comisia juridică din Camera Reprezentanților, controlată de democraţi, a iniţiat o amplă anchetă împotriva liderului de la Casa Albă privind o posibilă obstrucţionare a justiţiei, fapte de corupţie şi abuz de putere.

Mueller urmează să fie audiat miercuri, 24 iulie, în Comisia Juridică și în Comisia de Informații din Camera Reprezentanților.