Autoritățile militare din SUA susțin că un avion de vânătoare din Venezuela a urmărit în mod agresiv o aeronavă de recunoaștere americană în spațiul aerian internațional, informează cotidianul The Guardian, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incidentul s-a produs vineri, în aceeași zi în care Administrația Donald Trump a anunțat că impune sancțiuni la adresa a patru oficiali de rang înalt din cadrul agenției militare de contrainformații din Venezuela.

Autoritățile SUA au transmis, printr-un comunicat dat publicității duminică, că un "avion de vânătoare de fabricație rusă a urmărit cu agresivitate (o aeronavă) EP-3 la o distanță nesigură în spațiul aerian internațional pentru o perioadă prelungită de timp, punând în pericol siguranța echipajului și periclitând misiunea (aeronavei) EP-3".

Cele două aparate de zbor nu au intrat în coliziune și nici nu s-au înregistrat victime în urma incidentului. Autoritățile militare din SUA nu au oferit detalii despre misiunea avionului EP-3 și nici nu au precizat unde s-a produs incidentul.

"Regimul Maduro continuă să submineze legile internaționale recunoscute și dă dovadă de dispreț față de acordurile internaționale care permit Statelor Unite și altor țări să efectueze în siguranță zboruri în spațiul aerian internațional", se mai afirmă în comunicatul autorităților militare de la Washington. SUA au criticat și Moscova, afirmând că incidentul "demonstrează sprijinul militar iresponsabil al Rusiei pentru regimul ilegitim al lui Maduro".

Pe de altă parte, Guvernul de la Caracas a transmis că forțele aeriene din Venezuela au respins "incursiunea unui avion american de recunoaștere și spionaj" în zona aeroportului Maiquetia de lângă Caracas. Două avioane de vânătoare venezuelane au interceptat aeronava americană și au escortat-o în afara spațiului aerian al Venezuelei, a transmis Caracasul, susținând că prezența neanunțată a aeronavei americane punea în pericol siguranța altor avioane în zonă.

Nicolas Maduro a fost contestat de Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane au continuat protestele, denunţând fraude electorale. SUA l-au recunoscut pe liderul opoziției, Juan Guaido, drept președinte interimar.