Tehnologia utilizată pentru combaterea mesajelor violente din partea Statului Islamic și a extremei drepte din mediul online este acum în curs de adaptare pentru a putea fi utilizată în combaterea teoriilor anti-vaccin, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moonshot CVE, o companie care are proiecte în 28 de țări, utilizează tehnici speciale pentru a identifica și a interveni în cazurile în care utilizatorii online se află în pericol de radicalizare în mediul online. Acestea au fost deja introduse pentru a opune rezistență grupurilor KKK în SUA, sau pentru a contracara Isis și extrema dreaptă în Europa.

Metoda redirecționării oferită de Moonshot implică utilizarea reclamelor online care au ca țintă persoanele care caută cu ajutorul Google sau pe platformele de socializare anumite cuvinte cheie legate de extremism. Această metodă va fi acum aplicată și pentru problema "ezitării privind vaccinul", identificată de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind una dintre cele mai mari 10 amenințări la adresa sănătății globale, de anul acesta.

În mod normal, modelul dezvoltat de Moonshot implică identificarea celor vulnerabili la radicalizare și indicarea unor alte conținuturi, de la narațiuni opuse materialelor extremiste până la consiliere sau la noi oportunități de muncă.

Modelul va fi adaptat pentru a răspunde și la efectele altor "comunități distructive din mediul online", precum cele care susțin teoriile anti-vaccin, cele implicate în traficul de persoane sau violență între bande.

"Internetul poate fi o cale de a transmite comportamente și idei periculoase, însă este o șansă pentru noi să devenim cretivi și să folosim tehnologia pentru a rezolva unele dintre cele mai complexe probleme ale lumii", a declarat Vidhya Ramalingam, co-fondator al companiei.