Guvernatorul din Puerto Rico Ricardo Rossello a anunțat că nu va căuta să fie reales anul viitor și că se va retrage din poziția de lider a partidului său, după 9 zile de proteste prin care cetățenii i-au cerut demisia din cauza unor mesaje private în care acesta folosea limbaj vulgar și homofob, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu o zi înainte de o grevă generală planificată și mai multe demonstrații, Rossello a declarat că va respecta dorințele oamenilor și nu va mai participa la alegerile din 2020, pentru un nou mandat.

De asemenea, el și-a exprimat intenția de a renunța la poziția de lider a Partidului Neo-progresist, însă va rămâne guvernator până la încheierea mandatului.

"Știu că scuzele nu sunt de ajuns. Doar munca mea va ajuta la reconstruirea încrederii", a transmis Rossello pe Facebook.

În mesajele publicate pe 13 iulie, guvernatorul de centru-dreapta și aliații săi se referă la politicieni, celebrități și cetățeni folosind limbaj misogin, homofobic și vulgar.

Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților din Puerto Rico a cerut alcătuirea unei comisii independente vineri, pentru a investiga dacă mesajele reprezintă o infracțiune sau dacă necesită suspendarea. El a oferit un termen de 10 zile comisiei pentru a ajunge la o concluzie.

"Respect ordinea constituțională și sunt de acord cu procesul pornit de adunarea legislativă, pe care îl voi confrunta cu toată sinceritatea, într-un mod resposanbil", a adăugat Rossello.