Mexic a anunțat sâmbătă că a evitat pornirea negocierilor pentru un acord pentru "a terța țară sigură", legat de statutul celor care caută azil, pe care ar fi trebuit să le poarte cu SUA, după ce secretarul de stat Mike Pompeo a lăudat eforturile autorităților mexicane de scădere a fluxului imigranților de la granița sudică cu SUA, scrie Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Pompeo s-a întâlnit cu secretarul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, duminică, în Mexico City, pentru a discuta despre problema migrației și a comerțului, pe fundalul situației tensionate dintre cele două state.

"Secretarul Pompeo i-a mulțumit lui Ebrard pentru eforturile crescute ale Mexicului în ceea ce privește ținerea sub control a migrației, care indică un flux redus al imigranților ilegali care intră în SUA trecând granița sudică", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Mexic susține că a respectat angajamentele față de SUA legate de reducerea migrației din America Centrală, atrăgând atenția asupra faptului că numărul imigranților arestați la granția sudică a scăzut, cu aproape o treime, până a ajuns la aproximativ 100.000, în iunie. Mexic a trimis în jur de 21.000 de cadre militarizate din Garda Națională, pentru a încetini fluxul celor care încearcă să treacă granița.

"Referitor la criza migrației, secretarul Pompeo a recunoscut progresul semnificativ realizat de autoritățile mexicane, respectând acordul dintre cele două țări, stabilit pe 7 iunie în Washington D.C.", a transmis Ministerul de Externe al Mexicului.

"Potrivit înțelegerii, statul mexican a evitat tarifele punitive pentru transporturile către SUA, pe care președintele Trump a amenințat că le va aplica, prin respectarea promisiunii de a ajuta la oprirea imigranților ilegali care pleacă din America Centrală spre SUA."

Întâlnirea dintre cei doi diplomați s-a desfășurat la o zi înainte de încheierea perioadei de 45 de zile pe care guvernul mexican o avea la dispoziție. Ebrard a afirmat că, luând în considerare progresul Mexicului, "nu este necesară inițierea unei negocieri legate de statutul celor care caută azil".

Acordul presupunea că dacă SUA decid că Mexic nu ar ajunge la rezultatele așteptate în ceea ce privește criza migrației, cele două țări ar fi trebuit să înceapă o serie de negocieri prin care regulile ar fi fost schimbate astfel încât cei mai mulți dintre indivizii care caută azil ar fi trebuit să caute refugiu în Mexic, nu în SUA.

Administrația lui Trump a anunțat noi reglementări legate de cererea de azil acum o săptămână, care împiedică aproape toți imigranții de la granița cu Mexic să aplice pentru azil în SUA aceștia fiind nevoiți să caute mai întâi azil într-o a treia țară prin care au trecut în drumul lor spre SUA.