Jair Bolsonaro se află în centrul unei noi polemici. După afirmaţiile sale care legitimează munca în cazul copiilor, președintele de extremă dreapta a afirmat vineri că "a spune că oamenii sunt înfometați în Brazilia este o minciună" răspândită de "populiști", înainte de a-și revizui comentariile câteva ore mai târziu, scrie Rador, citând Le Point.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Practic, putem cultiva aproape orice în țara noastră. A spune că oamenii sunt înfometați în Brazilia este o mare minciună mare", a declarat șeful statului în timpul unui mic dejun cu jurnaliști de presă străini, inclusiv de la AFP, în Brazilia.

"Nu vedem săraci pe stradă cu un fizic scheletic, cum este cazul în alte țări", a adăugat el, înainte de a concluziona că "a spune că oamenii sunt înfometați în Brazilia este un discurs populist, nimic mai mult".

Aceste afirmaţii au provocat o asemenea polemică în Brazilia încât președintele a vrut să o relativizeze câteva ore mai târziu în fața presei locale.

"Brazilienii mănâncă prost. Unii sunt înfometați. Dar acest lucru este inacceptabil într-o țară atât de bogată ca a noastră, cu terenuri cultivabile şi apă din belşug", a declarat el.

FAO, agenția ONU responsabilă cu agricultura și alimentația, recenza într-un raport datând din septembrie anul trecut 5,1 milioane de persoane suferind de malnutriţie în anul 2017, dintr-o populaţie totală de aproape 210 milioane de locuitori. Un alt raport al instituției, din octombrie 2018, precizează totuși că ponderea persoanelor afectate a scăzut de la 10,6% la începutul anilor 2000 (mai mult de 19 milioane de persoane) la mai puțin de 2,5% în perioada 2008-2019, datorită în special programelor sociale instituite de președintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

Jair Bolsonaro, un adversar feroce al lui Lula, a afirmat vineri că preferă "să faciliteze viața antreprenorilor, a celor care produc", cu programul său economic ultra-liberal.

Într-un interviu publicat recent în coloanele ziarului "O Globo", președintele Camerei Deputaților, Rodrigo Maia, l-a acuzat pe șeful statului că nu a manifestat "preocupare" pentru săracii țării sale și că niciodată "nu a spus un singur cuvânt" despre aceştia.

(Traducere: Rodezia Costea)