Fondatorul WikiLeaks Julian Assange va fi extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj, a declarat duminică secretarul american Mike Pompeo pentru cotidianul ecuadorian El Universo, relatează AFP.

Arestare AssangeFoto: Captura video

”Am făcut deja cererea, așa că va fi extrădat în Statele Unite”, a anunțat Pompeo, care a spus că nu poate face mai multe comentarii, dar a subliniat că guvernul american crede că este important ca acest om care a pus în pericol soldații americani să fie sancționat în justiție.

Ministrul britanic de interne Sajid Javid a semnat pe 13 iunie ordinul de extrădare al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, către Statele Unite, menționând că decizia finală urmează să fie luată de Curtea de Justiție.

Autoritățile americane au înaintat nu mai puțin de 17 capete de acuzare împotriva co-fondatorului Wikileaks Julian Assange.

Assange este acuzat de încălcarea legii pentru că a sustras și publicat numele unor surse clasificate. În mai, el a fost pus sub acuzare pentru conspirație, alături de fostul analist pe probleme de securitate Chelsea Manning în vederea accesării ilegale a rețelei Pentagonului.

Potrivit noilor acuzații, fondatorul WikiLeaks ar fi pus în pericol siguranța națională prin publicarea unor documente care ar fi putut afecta Statele Unite și aliații acestora și i-ar fi ajutat adversarii.