Iranul a deschis sâmbătă o anchetă după ce petrolierul britanic Stena Impero a fost reţinut, o confiscare ”inacceptabilă” pentru Londra care a recomandat sâmbătă navelor britanice să rămână ''în afara zonei'' strâmtorii Ormuz pentru o "perioadă provizorie".

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

"Rămânem profund îngrijoraţi de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care constituie o provocare clară a libertăţii navigaţiei internaţionale. Am sfătuit navele britanice să rămână în afara zonei pentru o perioadă provizorie", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-un comunicat citat de AFP.

Petrolierul britanic Stena Impero a fost reţinut şi percheziţionat vineri de forţa navală a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, pentru "nerespectarea codului maritim internaţional", potrivit unui comunicat oficial. Apoi a fost dus în portul Bandar Abbas (sud).

Anunţul acestei sechestrări a venit la câteva ore după decizia Curţii Supreme din Gibraltar de a prelungi cu 30 de zile reţinerea petrolierului iranian Grace 1.

Această navă a fost reţinută la data de 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, care au suspectat-o de livrare de petrol Siriei ceea ce constituie o încălcare a sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Damascului.

Teheranul neagă această acuzaţie şi denunţă un act de "piraterie". Marţi, liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va răspunde "la momentul şi locul potrivit" la acest act de "răutate".

Într-un tweet publicat sâmbătă, ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că situaţiile celor două petroliere nu sunt comparabile şi a subliniat că reţinerea Grace 1 a fost "legală".