Un militar turc a fost ucis și alți șase au fost răniți vineri într-o operațiune în nordul Irakului în timpul unei confruntări cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunțat Ministerul Apărării din Turcia, potrivit Reuters citat de Mediafax.

Kurzi si steaguri PKKFoto: Flickr/ Montecruz Foto

Armata turcă a lansat săptămâna trecută în nordul Irakului a doua etapă a campaniei pe care au denumit-o “Operațiunea Gheara”. Prima etapă a campaniei a început în data de 27 mai în regiunea Hakurk din nordul Irakului, lansând asupra militanților PKK atracuri aeriene și ale artileriei, precum și operațiuni de comando.

Gruparea insurgentă PKK se află în nordul Irakului, în special în regiunea Qandil, la sud de Hakurk. Turcia transmite că Operațiunea Gheara își propune să distrugă adăposturile și peșterile folosite de PKK și să-i "neutralizeze" pe membrii acesteia- un termen pe care îl folosesc în mod obișnuit pentru a se referi la decese, dar și pentru cei răniți sau capturați.

Turcia a lansat frecvent atacuri aeriene în regiune, dar cea mai recentă campanie a inclus atacuri ale artileriei și operațiuni la sol.

Ministerul Apărării a anunțat că doi membri ai PKK au fost uciși vineri în atacurile aeriene din nordul Irakului în timpul unei alte operațiuni.

Ministrul a transmis luni că un număr de 71 de membri ai PKK au fost "neutralizați" în cadrul celor două operațiuni Claw din 27 mai, iar un număr total de 174 de membri au fost "neutralizați" în nordul Irakului în aceeași perioadă.

Un alt soldat turc a fost ucis vineri într-un atac cu rachete în provincia Bitlis din estul Turciei, a declarat o sursă de securitate. Alte două persoane au fost rănite.

Insurgența PKK în sud-estul Turciei, locuit în principal de kurzi, a început în 1984 și mai mult de 40.000 de persoane au fost ucise în conflict. Aceasta este denumită grupare teroristă de către Ankara, Uniunea Europeană și Statele Unite.