Gardienii Revoluției din Iran au anunțat vineri seara că au "confiscat" un petrolier britanic, Stena Impero, în strâmtoarea Ormuz.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

Nava a fost confiscată de forțele navale ale Gardienilor pentru "nerespectarea codului maritim internațional", "la cererea Autorității portuare și maritime a provinciei Hormozgan", potrivit unui comunicat publicat pe Sepahnews, site-ul Gardienilor Revoluției.

Stena Impero "a fost adus la coastă după confiscarea și predat Autorității pentru [a putea începe] procedura legală și ancheta", adaugă Gardienii, armata ideologică a Republicii islamice, în acest scurt comunicat.

Acest anunț vine la câteva ore după ce Curtea Supremă din Gibraltar a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1.

Nava a fost confiscată în 4 iulie de autoritățile din Gibraltar, teritoriu situat în extremitatea sudică a Spaniei, existând suspiciuni că furnizează țiței Siriei, încălcând sancțiunile UE împotriva Damascului.

Teheranul a respins acuzațiile și a denunțat un act de "piraterie" față de nava sa, încărcată cu 2,1 milioane de barili de țiței.

Marți, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul nu va lăsa nepedepsit acest act.

"Vom răspunde la momentul și locul potrivite", a spus el, fără alte precizări.