Cancelarul german a afirmat vineri - cu o rară vehemență - că Donald Trump a afectat "măreția Americii" prin atacurile sale la adresa unor parlamentare provenite din imigrație, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Captura presidency.ro

"Doresc să mă distanțez cu fermitate (de aceste atacuri) și sunt solidară cu femeile atacate", a afirmat, în tradiționala conferință de presă dinaintea vacanței de vară, Angela Merkel, care are deja relații foarte dificile cu președintele american.

Cancelarul a subliniat că ceea ce constituie forța Statelor Unite este chiar faptul că "oameni de diferite naționalități constituie poporul american".

În aceste condiții, atacurile lui Trump împotriva parlamentarelor democrate sunt "ceva care merge împotriva măreției Americii", o aluzie la sloganul președintelui american "Make America great again".

Forța declarațiilor cancelarului german este în contrast cu reținerea sa obișnuită atunci când vine vorba de chestiuni interne ale altor țări. Dar subiectul rasismului este extrem de sensibil în Germania.

Criticile lui Merkel se adaugă celor ale altor responsabili americani dar și lideri externi, șocați de maniera în care Trump a cerut parlamentarelor, provenite din imigrație, să se întoarcă în țările lor, deoarece "urăsc" America și "se plâng constant de ea".