Într-o decizie istorică, guvernul german a aprobat joi recunoașterea a aproximativ 8.000 de cetățeni români care trăiesc în Israel ca supraviețuitori ai Holocaustului, o decizie care le permite să primească o remunerație lunară și o despăgubire retroactivă, o sumă care ar putea să ajungă la miliarde de shekeli, relatează Jerusalem Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inițiată de Ministrul israelian pentru Egalitate Socială, Gila Gamliel, decizia Guvernului german înseamnă că acele persoane recunoscute ca supraviețuitoare ale Holocaustului vor primi compensații retroactive și o pensie lunară.

De asemenea, supraviețuitorii vor primi plăți lunare de la Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, care se află sub auspiciile Ministerului israelian de Finanțe.

Urmașii legali ai imigranților români născuți după 1910 și care au murit după 1 iunie 2002, de asemenea vor putea cere o formă de compensație de la guvernul german.

Recunoașterea va fi acordată celor care vin din 20 de orașe specifice, inclusiv Botoșani, Galați și Iași. De asemenea, sunt incluși cei care au fost ținuți în ghetouri, cei născuți până în 1928, cei care au imigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care nu au beneficiat de o alocație lunară de supraviețuitor anterior.

În ceea ce privește miile de cetățeni români care trăiesc în Israel care primesc deja o remunerație lunară de la Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, vor putea de asemenea să aplice pentru plăți de la Institutul pentru Securitate Socială din Germania.

”Aceasta este o zi de dreptate istorică, care vine după zece luni de negocieri intensive, iar compensația financiară nu va restabili pierderea și nu poate acoperi durerea și tragedia, dar poate îmbunătăți semnificativ bunăstarea a mii de supraviețuitori”, a spus ministrul pentru Egalitate Socială Gamliel.

Populația evreiască din România de aproximativ 750.00 de oameni, înainte de război, a fost decimată în Holocaust, în timp ce guvernul României, sub mareșalul Antonescu, s-a aliat cu Germania nazistă. Se estimează că între 380.000 și 400.000 de evrei români au murit în Holocaust.