Mii de polițiști din Filipine au primit sancțiuni administrative, iar peste 2.000 au fost dați afară din cauza abuzurilor pe care le-au realizat în timpul raziilor antidrog ordonate de președinte, scrie ABC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marie Rafael Banaag, asistentul secretarului pentru departamentul de Comunicare a declarat în timpul unei conferințe de presă că 14.724 de polițiști sunt investigați momentan pentru implicarea lor în operațiuni antidrog care au dus la numeroase decese în perioada iulie 2016 - arpilie 2019. Ea a spus că 7.867 dintre ei au primit sancțiuni administrative.

Banaag a anunțat și că 2.367 de ofițeri au fost dați afară, iar 4.100 au fost suspendați.

Oficialii forțelor de ordine susțin că aproximativ 6.600 de persoane suspectate de trafic de droguri au fost ucise în operațiunile poliției, mai ales în timpul schimburilor de focuri. Aceste operațiuni au făcut parte din războiul contra drogurilor pornit de președintele Duterte, un proiect central al mandatului său.

Șeful Poliției Naționale, Oscar Albayalde, a declarat că cel puțin în cazul a doi ofițeri vor fi depuse plângeri penale separate, după ce o fetiță de 3 ani a fost ucisă în timpul unei razii din luna iunie. Tatăl său, suspectat de trafic de droguri, a fost împușcat împreună cu un alt civil și cu un ofițer de poliție, în Manila.