Miniștrii de finanțe ai țărilor G7 au ajuns la un acord cu privire la "webtax" și la impozitarea minimă globală a companiilor, a anunţat gazda reuniunii, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la sfârșitul summitului G7 de la Chantilly, potrivit Rador care citează Rainews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joi, miniștrii de finanțe G7 care s-au întâlnit la Chantilly, și-au formulat oficial avertismentul privind riscurile la care este supus sistemul financiar internațional, comparativ cu proiectele cu criptomonedă tip Libra. "Miniștrii și guvernatorii au convenit să spună că proiectele precum Libra ar putea avea repercusiuni asupra suveranității monetare și asupra funcționării sistemului monetar internațional", se arată în declarația finală transmisă de președinția franceză la sfârșitul summitului G7.

"Guvernul francez sprijină pe deplin inițiativele prezentate în raportul Fundației Gates, deoarece pot ajuta milioane de femei din Africa să iasă din sărăcie și le pot oferi mijloace pentru autonomia lor", afirmă ministrul Le Maire. La Chantilly, în Franța, a fost anunţat un pachet financiar de 116 milioane de dolari oferit de Marea Britanie și Fundația Bill & Melinda Gates pentru a sprijini incluziunea femeilor din Africa.

Negocieri informale pentru succesorul lui Lagarde

Ministrul francez coordonează negocierile informale pentru a găsi un singur candidat european care s-o înlocuiască pe Christine Lagarde la conducerea Fondul Monetar Internațional (FMI) până la sfârșitul lunii. În paralel cu activitatea de la Chantilly, miniștrii economiei din cele patru țări europene ale G7 (Franța, Italia, Germania și Marea Britanie) s-au întâlnit informal pentru a evoca o singură candidatură pentru organismul de la Washington, preferabil, o personalitate din Europa. Au fost prezentate numele câtorva posibili candidați, dar până în prezent nu a fost luată nicio decizie.

Potrivit unor surse de la Chantilly, obiectivul este ca până la sfârșitul lunii să se ajungă la un singur candidat european.