Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au denunţat joi afirmaţiile scandaloase pe care Donald Trump le-a făcut la adresa a patru parlamentare democrate provenind din rândul minorităţilor, calificându-le drept "inacceptabile", fără a menţiona însă explicit numele preşedintelui american, informează AFP.

Justin TrudeauFoto: Agerpres/EPA

"Am fost timp de ani de zile unul din politicienii cei mai pro-americani ai Europei. Sunt dificil de înţeles astfel de fapte şi de cuvinte şi, deseori, dacă simţi că ceva este inacceptabil, trebuie să reacţionezi în pofida afacerilor şi a intereselor", a declarat Donald Tusk în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul canadian, desfăşurată la Montreal, unde a avut loc summitul UE-Canada, potrivit Agerpres.

Justin Trudeau a deschis miercuri summitul Canada-Uniunea Europeană, salutând "progresul" pe care îl reprezintă, după părerea lui, acordul de liber-schimb CETA, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, apreciind la rândul lui că Ottawa este de acum "cel mai apropiat partener transatlantic" al celor 28, potrivit Le Vif, citat de Rador.

"CETA merge dincolo de simpla scădere a barierelor vamale şi ajungerea pe noi pieţe (...). Cu CETA, facem comerţ diferit", a spus liderul canadian, deschizând la Montreal al 17-lea summit UE-Canada.

De la intrarea lui în vigoare provizoriu în septembrie 2017, exporturile UE spre Canada au crescut cu 15%, potrivit unui oficial european. Iar exporturile canadiene spre UE au crescut cu 7% în 2018 faţă de anul precedent, la aproape 44,5 miliarde de dolari (30 de miliarde de euro), potrivit Ottawei. În afara acestui acord comercial controversat, ratificat deja de 13 state membre ale UE şi de Canada, dar contestat în mai multe ţări, în special în Franţa, dl Trudeau a lăudat cooperarea dintre Ottawa şi Bruxelles, "un exemplu pentru întreaga lume".